Ponosno smo što možemo predstaviti jedinstveni koncept "digitalnog pedijatra" čiji je začetnik ugledni pedijatar prof.dr.sc. Milivoj Jovančević, koji je ujedno i nositelj pedijatrijske tematike u javnozdravstveno-edukativnom Projektu SUTRA Hrvatskog farmaceutskog društva!


 

„LittleDot – Dnevnik zdrave bebe“ mobilna je aplikacija pomoću koje roditelji mogu pratiti razvoj i zdravlje svoje djece sve do 18. godine. Nastala je prema ideji i konceptu uglednog pedijatra dr. Milivoja Jovančevića, a dostupna je od 5. siječnja 2015. na AppleStoreu za besplatni download za iPhone uređaje, u inačicama na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Autor popularnog vodiča za roditelje i stručnjake koji rade s djecom predškolske dobi – „Godine prve, zašto su važne“. S nedavno objavljenim 8. izdanjem, tako je svoje savjete za roditelje prenio u područje digitalne medicine. Mnogim će, pogotovo mladim roditelijma u prvim tjednima s bebom ova aplikacija biti spasiteljica.

 

Sa smartphone-om u pedijatrijskoj ordinaciji

 

Dr. Jovančević prvi je hrvatski liječnik koji je autor medicinske aplikacije, koja je ujedno ponudila i originalan koncept na svjetskom tržištu.

– Na tu sam ideju došao prije dvije i pol godine, ponukan sve brojnijim upitima putem telefona, SMS-a, MMS-a… Osim toga, sve mi više roditelja kad dođu s djetetom na pregled čita svoje zabilješke iz pametnih telefona, pokazuje slike i video zapise kako bi me što bolje informirali o problemu zbog kojeg dolaze. Prema najvažnijim i najčešćim temama s kojima se roditelji susreću definirao sam koncept i područje koje aplikacija pokriva, tako da pruža pregršt korisnih informacija i omogućava vođenje dnevnika rasta, razvoja i zdravstvenih poteškoća putem unosa teksta i fotografija – pojašnjava nam dr. Milivoj Jovančević.

 

 

LittleDot Milivoj Jovančević Pomoću „LittleDot“ aplikacije roditelj može pohranjivati fotografije djeteta, unositi bilješke i komentare tijekom djetetova rasta i razvoja, primjerice kad prohoda, kad progovori prvu riječ i slično, bilježiti težinu, temperaturu, kad je cijepljeno, kakvi se simptomi i kada javljaju, voditi dnevnik dojenja, uzimanja lijeka, izbijanja zubića, odlaska na preglede… Aplikacija omogućava vođenje evidencije za više djece, tako da roditelji mogu na jednom mjestu uvijek imati dostupnu evidenciju o svemu što je važno za njihovo zdravlje. Aplikacijom se pristupa i referentnim podacima i korisnim informacijama. Primjerice, kad upišete težinu djeteta, aplikacija vam pokaže indeks tjelesne mase djeteta i njegov položaj na preporučenoj krivulji rasta Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Toplomjer šalje podatke o temperaturi roditelju na mobitel

 

– Važno je praćenje prirasta na visini, tjelesnoj masi, opsegu glave putem referentnih krivulja rasta. Obzirom na sve veću učestalost i ranu pojavnost debljine od velike koristi roditeljima je i prikaz indeksa tjelesne mase te odgovarajuća interpretacija i upozorenje ako su vrijednosti izvan primjerenih. Na tržištu postoje aplikacije koje segmentalno pokrivaju ove teme no ovako složene i cjelovite nema. U narednim danima aplikacija će biti nadograđena mogućnošću bežičnog spajanja sa malenim toplomjerom koji se zalijepi na kožu djeteta i kontinuirano odašilje podatke o tjelesnoj temperaturi roditelju na mobitel, što može biti veoma korisno, osobito tijekom noći. I konačno, bude li potrebno, roditelji mogu odmah e-mailom poslati svom pedijatru podatke odnosno fotografije bolesnog djeteta kako bi što ranije dobili njegov savjet – pojašnjava dr. Jovančević.

 

 

 

LittleDot Dnevnik zdravlja bebe prilikom stvaranja informatičkog dijela koncepta koristio je savjete mladih roditelja – informatičara, izrada aplikacije je povjerena renomiranoj tvrtki “5 minuta”, a nositelj projekta je zagrebačka tvrtka „More studio“ iz Zagreba. Aplikacija ima elemente koji su besplatni, a neke od funkcija se nude na otključavanje uz naknadu: sa svim funkcijama stoji 3,99 $. Priprema se i inačica za Android operativni sustav, tako da će biti dostupna na svim smartphone i tablet uređajima, a od prodaje će se financirati daljnje proširenje aplikacije novim funkcionalnostima.

 

Brže do liječničkog savjeta

 

Iako živimo u informatičkom dobu, pa zdravstveni sustavi i ustanove u svijetu i kod nas sve više prelaze na digitalna rješenja, brojni liječnici negoduju. Rijetki izvan radnog vremena komuniciraju sa svojim pacijentima mobitelom ili e-mailom, a često se govori kako im posao otežava Google na kojem se pacijenti informiraju o simptomima prije dolaska u ordinaciju. Stoga pitamo dr. Jovančevića kakav je njegov stav o tome?

– U zdravstvenoj skrbi posebno je važno zdravstveno prosvjećivanje – pružanje kvalitetnih informacija na vrijeme. Time se doprinosi unaprjeđenju i očuvanju zdravlja. Nadalje, u zdravstvenoj zaštiti je jedini mogući put partnerski odnos sa pacijentom, dr. Milivoj Jovančević odnosno kada je riječ o djeci s njihovim roditeljima. Imamo sjajan primjer UNICEF-ovog programa u Hrvatskoj – “Telefončić” koji pruža izvrsnu razinu usluge. Sve navedeno povećava kvalitetu zdravlja i smanjuje pritisak na preopterećeni sustav zdravstvene zaštite. Ovim putevima komunikacije se može riješiti 30-50% problema i upita o zdravlju. Jedan od slikovitih primjera je i elektronsko izdavanje recepata kojim se značajno olakšava pristup liječenju velikom broju korisnika, uz istovremeno smanjenje administrativnog rada u sustavu zdravstva. Pri koncipiranju aplikacije „LittleDot“ nastojali smo odabrati parametre čije odstupanje vrijedi pravovremeno otkriti (npr. prekomjerna tjelesna masa ili debljina) jer je liječenje relativno neuspješno i teško. Važno je da aplikacije koje imaju medicinske “gadgete” (dodatke za mobilne telefone koji mjere težinu, krvni tlak, tjelesnu temperaturu, šećer u krvi ili mokraći i sl) koriste one dodatke koji imaju certifikat da je riječ o medicinskom proizvodu. Na globalnom tržištu se najčešće traži da ima odobrenje američke agencije za hranu i lijekove (Food and Drug Administration). Jedino tako može biti osigurana vrhunska razina stručnosti i pouzdanosti – zaključuje dr. Jovančević.

 

INTERVJU S PROF.DR.SC. JOVANČEVIĆEM:

 

Daleko od očiju javnosti pedijatar primarijus dr. Milivoj Jovančević krenuo je u razvoj aplikacije pod nazivom LittleDot koja će roditeljima omogućiti da jednostavnije komuniciraju s liječnicima jer zdravlje djece za sve je na prvom mjestu. O razlozima kretanja u ovako ambiciozan projekt namijenjen i domaćem i stranom tržištu, razgovarali smo a gdje drugdje negoli u njegovoj ordinaciji gdje svakodnevno rad i kaže da ključna rješenja u ovoj mobilnoj i web aplikaciji donose brže rješavanje zdravstvenih problema i nedoumica roditelja i smanjuju potrebu za dolaskom u ordinaciju čime se i štiti zdravlje djeteta, omogućuju tzv „drugo mišljenje“, brze i efikasne online konzultacije.

Jovančević napominje kako je aplikaciju napravio prije svega jer je i sam shvatio koliko takvo rješenje može pomoći njemu ali i njegovim kolegama, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, ali i roditeljima daje novi način praćenja zdravlja svoga djeteta.

 

Koliko je dugo trajao razvoj projekta i kome je sve projekt namijenjen?

Od prve zamisli pa do sadašnjeg koncepta i tehničkog rješenja protekle su tri godine tijekom kojih smo istraživali svjetske trendove u informatizaciji zdravstva, potrebama i iskustva komunikacijskih modela putem informatičke tehnologije, definiranje prioritetnih potreba populacije mladih roditelja i njihove djece, kao i izradu projektnog plana.

U tome su sudjelovali stručnjaci iz područja pedijatrije, informatike, projektnog menadžmenta i marketinga. Temeljna je namjena omogućiti roditeljima jednostavno i kvalitetno informiranje o zdravlju, rastu i razvoju djeteta, vođenje evidencije i uspostava komunikacije s pedijatrom putem razmjene odabranih podataka iz aplikacije. S druge strane, pedijatrima i ostalim specijalnostima koje skrbe za zdravlje djece (obiteljska medicina, otorinolaringolozi, dermatolozi i dr.) je omogućen uvid u medicinsku dokumentaciju koju mu dostavlja roditelj te konzultacije (telefonski, video) temeljem predbilježbe u ponuđenim terminima za konzultacije. Time se povećava dostupnost zdravstvene skrbi i umanjuju financijski troškovi (vrijeme i novac utrošeno na putovanje).

 

S obzirom na to da je projekt orijentiran na zdravlje djeteta na kojim će te sve tržištima nastupati s mobilnim aplikacijama, web i posebnim rješenjem za liječnike, obzirom da je važna sigurnost podataka?

Projekt je namijenjen globalnom tržištu. Aplikacija podržava hrvatski, engleski i njemački jezik, no tehnički se lako nadograđuje i drugim jezicima. Vjerujem da će aplikacija ubrzo biti globalno prepoznata kao vrijedna pomoć u roditeljstvu, no treba pričekati s obzirom na to da je postavljena na App store 5. siječnja 2015. godine. Pred nama je i zadaća izrade inačice za android operativni sustav, i samo je pitanje rješavanja financijske konstrukcije kada će se krenuti u realizaciju. Dio projekta koji se temelji na povezivanju s liječnikom na web portalu je tehnički završen i uskoro započinjemo s probnim radom u kojem očekujemo određena unapređenja temeljena na povratnim informacijama i sugestijama korisnika. U ovoj fazi ćemo biti ograničeni samo na hrvatsko tržište no ubrzo se očekuje proširenje na regionalno i globalno tržište.

 

 

    

 

 

Na koji ćete način naplaćivati uslugu u aplikaciji i koja je razlika od osnovnog do plaćenog modela?

Postoji uobičajeni model naplate preko Apple store-a, pri čemu je jedan dio funkcionalnosti aplikacije besplatan dok se 5 funkcionalnosti naplaćuju po 0,99 dolara. Ako se otključaju sve funkcionalnosti trošak iznosi 3,99 dolara. Slijedi pregled funkcionalnosti i njihovog plaćanja.

Naplaćivanje u aplikaciji temelji se na pristupu pojedinim kategorijama:

 • hranjenje, spavanje, pelena: besplatno - ovo je nešto što će naviknuti korisnike na korištenje aplikacije i privući u ostale dijelove
 • bolest, temperatura, lijekovi: temperatura je besplatna, a bolest i lijekovi se naplaćuju po $0.99 - temperatura pokazuje funkcionalnost, a kategorije u koje se nešto može konkretnije bilježiti se naplaćuju
 • rast - $0.99 - ovo je kompleksan i vrijedan dio aplikacije, a zanimljiv je korisnicima
 • cijepljenje - besplatno - nije toliko zanimljivo korisnicima u odnosu na druge kategorije
 • posebni trenuci - $0.99 - ovo je zanimljivo pa ima smisla da se naplaćuje
 • zubi - ovo nije nešto posebno zanimljivo (rijetko se koristi)
 • ostalo - $0.99 - naplaćuje se kako korisnici ne bi ovo koristili kao zamjenu za sve ostale kategorije

Korisnik koji kupi sve kategorije plaća $4.95, a za poticanje kupovine svih predlažemo da postoji "Otključaj sve" za $3.99.

Postoji i drugi način plaćanja za pojedince ili tvrtke koje žele darovati aplikaciju. Putem web portala se kupuje voucher, kojeg se može darovati i koji omogućava aktivaciju svih ili pojedinih funkcionalnosti aplikacije.

 

Koje će dodatne pogodnosti imati roditelji kada je u pitanju zdravlje njihove djece?

Aplikacija omogućava stvaranje cjelovitog zapisa podataka o zdravlju, rastu i razvoju, pohranjuje fotografije (djeteta, medicinskih nalaza), jednostavnim odabirom kategorije unesenih podataka i vremenskog perioda u kojem su uneseni generira se mail i šalje liječniku. Nadalje ako postoji potreba za telefonskom/video konzultacijom pristupa se web portalu i rezervira termin. Pogodnost je u mobilnosti i brzini pohrane i razmjene podataka.

 

Što očekujete od suradnje s drugim liječnicima pedijatrima?

Očekujem da će ovakav način rada biti prepoznat kao koristan alat za ostvarenje suvremenog trenda u zdravstvenoj skrbi - ostvarivanje partnerskog odnosa s pacijentom odnosno u našem slučaju s njihovim roditeljima i zdravstveno prosvjećivanje s obzirom na veći broj provjerenih i na primjereni način prezentiranih informacija o zdravlju, rastu i razvoju. Kako u Hrvatskoj, tako i globalno, postoji problem relativnog manjka pedijatara i otežane dostupnosti njihovoj ekspertizi.

 

    

 

 

Na koji ćete način osiguravati kvalitetan sadržaj na mobilnoj aplikaciji i portalu?

Sadržaje izrađuju istaknuti stručnjaci za pojedina područja i oni se temelje na suvremenim preporukama relevantnih stručnih organizacija (pedijatrijska društva, Svjetska zdravstvena organizacija i sl.). Jedan dio sadržaja doživljava česte promjene (npr nacionalni programi imunizacije) što je riješeno stavljanjem linkova na službene stranice organizacija koje ih objavljuju (CDC u SAD-u, ECDC za EU, Hrvatski zavod za javno zdravstvo za Hrvatsku). Web portal ima cijeli niz pisanih i video edukativnih materijala koji pokrivaju većinu najznačajnije problematike očuvanja zdravlja, rasta i razvoja dječje dobi. Dodatni angažman je potreban u stvaranju novosti u ovom području (događanja, nove spoznaje, korisne stranice) te foruma za pedijatrijske teme.

 

Na kojim je sve platformama dostupno rješenje, tko je razvijao mobilne aplikacije, koliko je složena aplikacija i na kraju koliko je to koštalo?

Trenutno je dostupna aplikacija na iOS operativnom sustavu. Kako sam naveo, u kratkom roku po zatvaranju financijske konstrukcije planiramo proizvesti i inačicu za Android operativni sustav. Izradu aplikacije smo povjerili renomiranoj tvrtki Pet minuta (5 minutes) koja je odista na vrhunskoj razini napravila tehničko rješenje sukladno zahtjevima pedijatrijske struke i prakse. Smatram to bitnim doprinosom za intuitivnost, logiku i funkciju aplikacije koju roditelji lako shvaćaju i prihvaćaju. Web portal i komunikacijski dio aplikacije je izvela hrvatska informatička tvrtka Diverto. Kada je riječ o investiciji treba naglasiti da je riječ o vlastitom ulaganju znanja, vremena i novaca. Aplikacija je vrlo složena, izrađena na tri jezika. O svemu govori i inicijalna ocjena App store tima koja je validirala aplikaciju prije njezinog puštanja u promet - 4,5! Nismo radili preciznu analizu troškova no pretočeno u novčana sredstva ulog se kreće oko 50.000 USD.

 

 

S obzirom na to da se komunikacija odvija preko cloud rješenja kako ste riješili pitanje sigurnosti podataka i njihovu stalnu dostupnost liječniku i roditeljima za njihovu djecu?

Element sigurnosti je bio jedan od temeljnih uvjeta razvoja projekta. Korišteni su najviši sigurnosni standardi razmjene podataka (USA regulativa), podaci se pohranjuju u Data centru Križ, a naplata se obavlja preko renomiranih naplatnih servisa (payment gateway), s jedne strane definiranim Apple store-om, a s druge strane Web portalom.

Ovdje moram istaknuti da smo veliku pozornost obratili upravo na sigurnost podatak. Projekt LittleDot ima dvije glavne komponente, a to su iPhone iOS aplikacija te server aplikacija koja nudi api te web interface za liječnike.

U iPhone app korisnici unose neke od parametara koji služe za kontrolu zdravlja djeteta poput hranjenje, spavanje, pelena, bolest, temperatura, lijekovi, rast BMI, cijepljenje, posebni trenuci, zubi i ostalo.

Svakih n sati app se automatski spaja na server te sinkronizira podatke. Sinkronizacija se odvija preko sigurne HTTPS veze, a podaci su vezani samo uz e-mail koji je korisnik potvrdio.

Korisnik otvara račun samo uz pomoć linka koji šalje web portal na e-mail adresu, a zaporka u cijelom procesu ne postoji. Bilo nam je jako važno da cijeli postupak bude siguran, jednostavan i intuitivan.

Dakle cijeli postupak je sljedeći:

 • korisnik izražava želju da se želi registrirati te šalje upisuje svoju e-mail adresu, recimo foo@bar.baz u iPhone app
 • na navedenu e-mail adresu stiže e-mail s linkom koji će iPhone app vezati s email adresom foo@bar.baz
 • podaci se sinkroniziraju na server s adresom foo@bar.baz
 • pacijent se s e-mail adresom foo@bar.baz prijavljuje na web portal isto kao i na iPhone app
 • korisnik izabire svog liječnika te upisuje svoje puno ime
 • liječnik ima pristup podacima pacijenta te odabire komunikacijski kanal kojim pacijent želi komunicirati, video, IM, email, telefon….

 

 

Sigurnosni elementi LittleDot su apsolutno u skladu s važećim zakonima i propisima te u sklada s HIPA preporukama. U ovome projektu surađujemo s najboljim data centrom u jugoistočnoj Europi, te u potpunosti koristimo cijelu lepezu njihovih usluga.

 

 

CYBERPED PORTAL

 

Link: www.cyberped.com

Cyberped portal pruža i mnogo korisnih informacija i mogućnost korištenja savjetovališta.

Između ostaloga, sadrži sve relevantne dokumente koji su postavljeni u svrhu zdravstvenog prosvjećivanja i obrazovanja. (link: http://www.cyberped.com/dokumenti ) Isto tako se može posjetiti dio stranice koji sadrži nekoliko korisnih youtube video sadržaja (link: http://www.cyberped.com/videos )

Tražilica

Preporuke

Kontakti

HRVATSKO FARMACEUTSKO DRUŠTVO

CROATIAN PHARMACEUTICAL SOCIETY

Masarykova 2
10 000 Zagreb

Tel: +385 1 48 72 849

Fax: +385 1 48 72 853

OIB: 78917453386

e-mail: info@sutra.com.hr

web: www.sutra.com.hr

Preporuke